Sernik jogurtowy na korzennym spodzie

Sernik jogurtowy na korzennym  spodzie

Ten sernik to bardzo prosta wersja tego popularnego ciasta, jednak dodatek jogurtu i ciastka korzenne sprawiły, że jest on całkiem wyjątkowy. Lekki jak puch z aromatycznym spodem posmakuje każdemu. Jest to moja propzycja do Korzennego Tygodnia.

Zdjęcie - Sernik jogurtowy na korzennym  spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g ciastek korzennych
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 250 g białego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 1 całe jajo
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciastka zmielić w blenderze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę rozprowadzić w tortownicy o średnicy 20 cm. W mikserze lub robocie kuchennym miksować ser i jogurt przez co najmniej minutę. Dodać cukier, mąkę, całe jajo, białka jaj i wanilię. Wszystko zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec ok. 60 minut, do momentu gdy wierzch ciasta będzie suchy w dotyku.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów