Sernik jogurtowy na korzennym spodzie
Ten sernik to bardzo prosta wersja tego popularnego ciasta, jednak dodatek jogurtu i ciastka korzenne sprawiły, że jest on całkiem wyjątkowy. Lekki jak puch z aromatycznym spodem posmakuje każdemu. Jest to moja propzycja do Korzennego Tygodnia.
Składniki:
- 200 g ciastek korzennych
- 75 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 500 g jogurtu greckiego
- 250 g białego sera
- 1 łyżka mąki
- 1 całe jajo
- 2 białka jaj
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ciastka zmielić w blenderze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę rozprowadzić w tortownicy o średnicy 20 cm. W mikserze lub robocie kuchennym miksować ser i jogurt przez co najmniej minutę. Dodać cukier, mąkę, całe jajo, białka jaj i wanilię. Wszystko zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec ok. 60 minut, do momentu gdy wierzch ciasta będzie suchy w dotyku.
Smacznego:)