Sernik jeżynowy
Wiele już razy w moim domu gościły dania i desery, które zachwyciły mnie na innych blogach. Nieodmiennie jestem zadziwiona tym, jakie piękne smakołyki powstają w domach blogowiczek. W niedzielę, na urodziny synka podałam sernik, ktory wpadł mi w oko, gdy gościłam u Atiny. Sernik jeżynowy pachnący latem. :-)
Przepis cytuję za Atiną.
Sernik jeżynowy (tortownica o średnicy 25 cm)
Spód:
150 g czekoladowych ciastek digestive, pokruszonych
75 g masła, roztopionego
Tortownicę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu śmietankowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
250 g jeżyn (rozdrobnionych)
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można go upiec w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Sernik można również polać polewą śmietanową.
Polewa:
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.