Sernik jeżynowy

Sernik  jeżynowy

Wiele już razy w moim domu gościły dania i desery, które zachwyciły mnie na innych blogach. Nieodmiennie jestem zadziwiona tym, jakie piękne smakołyki powstają w domach blogowiczek. W niedzielę, na urodziny synka podałam sernik, ktory wpadł mi w oko, gdy gościłam u Atiny. Sernik jeżynowy pachnący latem. :-)

Zdjęcie - Sernik  jeżynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik  jeżynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis cytuję za Atiną.

Sernik jeżynowy (tortownica o średnicy 25 cm)

Spód:

150 g czekoladowych ciastek digestive, pokruszonych                         

75 g masła, roztopionego

Tortownicę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g drobnego cukru

4 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka soku z cytryny

250 g jeżyn (rozdrobnionych)

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można go upiec w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Sernik można również polać polewą śmietanową.

Polewa:

   250 ml gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Zdjęcie - Sernik  jeżynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów