Sernik japoński
Miałam ochotę wypróbować go już dawno. Skusił mnie wyjątkową strukturą i konsystencją. Zastanawiałam się tylko, czy mnie – sernikowemu laikowi uda się uzyskać choć po części tak spektakularny efekt. Fakt, że w ogóle piszę o tym serniku znaczy, że osiągnęłam zadowalający efekt. To jeden z tych wypieków, które znikają w oczach i chociaż przed spróbowaniem nikt nie wierzył, że to sernik, po pierwszych kęsach wątpliwości się rozwiały.
Co urzekło mnie w tym serniku? Z pewnością jego lekka, niemal sufletowa, piankowa konsystencja, na wygląd przypominająca biszkopt. W smaku jest bardzo subtelny i delikatny, świetnie komponuje się z aromatem wanilii lub skórki cytrynowej, a także w towarzystwie sezonowych owoców jagodowych. Co więcej, jest tani, jak na sernik, a z niewielkiej ilości składników wychodzi naprawdę wysokie ciasto. Przyznam, że jak dotąd to najlepszy puszysty sernik jaki udało mi się upiec, a także jeść.
Składniki:
(wysoka tortownica o śr. 20-22cm)
- 200g twarogu sernikowego dobrej jakości (trzykrotnie mielonego)
- 125ml mleka
- 25g masła
- 4 jajka
- 45g mąki pszennej tortowej
- 35g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 100g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki creme of tartare – kwaśny winian potasu (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- Twaróg, mleko i masło podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut stale mieszając do chwili aż zacznie gęstnieć. Nie doprowadź do wrzenia!
- Odstaw do przestygnięcia.
- Żółtka oddziel od białek.
- Obie mąki przesiej.
- Do masy serowej, która podczas stygnięcia jeszcze zgęstniała dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Wystarczy zamieszać łopatką.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do piany stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
- Na koniec dodaj creme of tartare i wymieszaj – można pominąć.
- Pianę połącz delikatnie z masą serową w 2-3 partiach za każdym razem ostrożnie łącząc masy za pomocą łopatki.
- Przelej masę do wysokiej tortownicy z wyłożonym papierem dnem.Tortownicę wstaw do większego naczynia, do którego nalej gorącej wody do połowy wysokości tortownicy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 160°C.
- Piecz przez około 50-60 minut lub do chwili aż wierzch się zarumieni, a sernik ładnie wyrośnie. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło lub zaczęło pękać, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150°C.
- Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku.
- Wyjmij z formy.
- Oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami wg uznania.
Smacznego!