Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Zdjęcie - Sernik dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobaczyłam na foodgawkerze zdjęcie sernika dyniowego. Wyglądał obłędnie, a że sezon na dynię w pełni, to postanowiłam sama coś podobnego wykombinować. Smak mnie zaskoczył, bo dynia jest praktycznie niewyczuwalna, za to struktura sernika jest bardzo delikatna. Połączenie delikatnej, kremowej, wilgotnej warstwy serowej z mocno czekoladowym, ciężkim spodem brownies i chrupiącą czekoladą na wierzchu dało powalający efekt. Polecam, jak na razie to jeden z moich ulubionych serników. Może zostać hitem menu na halloween.

Składniki

Spód:

  • Masło – 125g
  • Cukier – 1 kubek (250 ml )
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka – 1 kubek ( 250 ml )
  • Czekolada gorzka – 100g
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Masa serowa:

  • Ser sernikowy – 1 kg
  • Jajka – 4 sztuki
  • Purre z dyni – 450g
  • Cukier – 1 kubek ( 250 ml )
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • Mąka pszenna – 1 łyżka

Polewa:

  • Czekolada mleczna – 100g
  • Masło – 40g
Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy purre dyniowe. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół) . Około 1,5 kg kawałek dyni myjemy, wydrążamy miękką część z pestkami resztę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do żaroodpornego naczynia przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około półtorej godziny. Gdy dynia jest miękka oddzielamy łyżką miąższ od skórki, odsączamy go na sitku i miksujemy blenderem na gładką masę.Piekarnik zostawiamy włączony na 180 stopni.

2. Przygotowujemy spód brownies. Spód tortownicy (średnica ok. 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się połączą w gładki sos. W tym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania powoli wlewamy do masy jajecznej ciepły sos czekoladowy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Wlewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy.

3. W czasie gdy spód się piecze przygotowujemy masę serową. Do większej miski wkładamy ser, purre dyniowe, sok z cytryny, wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jajka i dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę ( nie za długo, tylko do momentu aż składniki się połączą).

4. Wylewamy masę serową na jeszcze ciepły spód brownies. Wkładamy tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Na najniższym poziomie kładziemy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około półtorej godziny. Wierzch musi się całkowicie ściąć.

5. Wyjmujemy sernik z piekarnika. Studzimy. Gdy ostygnie przygotowujemy polewę. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Wylewamy polewę na sernik i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ( najlepiej na całą noc).


Kategorie przepisów