Sernik dla papieża

Sernik dla papieża

Ciastem, który Jan Paweł II rozsławił na całą Polskę  a może i na świat jest kremówka. Wystarczyło jedno zdanie wypowiedziane w czasie spotkania z wiernymi aby  ranga  ciastka z kremem ze zwykłej urosła do papieskiej.  Można by sądzić na tej podstawie że było to ulubione ciasto papieża. Tymczasem czytając różne artykuły na jego temat  doszłam  do jednego wniosku: papież nie był smakoszem. Jako człowiek skromny w każdej sferze życia, a zwłaszcza w tej materialnej, zadowalał się prostymi posiłkami i raczej jadał by zaspokoić głód a nie po to by się rozkoszować. Dobrym źródłem na ten temat był ksiądz Mieczysław Maliński, przyjaciel papieża. Według niego Jan Paweł II nie ujawniał swoich preferecji wiadomo jednak było, że lubi ziemniaki z kwaśnym mlekiem, jajecznicę na boczku, kiełbasę na gorąco. Na obiad papież jadał specjały kuchni włoskiej, spaghetti oraz ulubioną zupę warzywnę minestrone, ponadto cielęcinę i ryby. A na deser, nie kremówkę lecz szarlotkę lub sernik. Siostry sercanki, które prowadziły papieżowi kuchnię nie miały zatem trudnego zadania. Wszystko miało być proste i skromne. Natknęłam się na przepis sióstr na wyborny sernik dla papieża. Jest to taki tradycyjny wypiek na kruchym cieście, i raczej należy do tych ciężkich. Ja się nieco odzwyczaiłam od tego rodzaju serników ale wiem, że mają one swoich zwolenników.

Zdjęcie - Sernik dla papieża - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Jan Paweł II

Skłądniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 8 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godź. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Podpiec na jasnozłoty kolor. Wszystkie składniki masy  oprócz 2 białek utrzeć w malakserze na puszystą masę. Delikatnie wynieszać ubite białka, otartą skórkę z pomarańczy. Masę wylać na podpieczony spód. Na grubej tarce zetrzeć resztę ciasta i posypać masę, Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 min.

Smacznego:)

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends !) Available from: Condition: Good ! Order now!

Kategorie przepisów