Sernik czekoladowy z cynamonem
Święta już niedługo, ale ja troszeczkę odbiegłam od tego tematu, gdyż upiekłam coś innego - mniej świątecznego. Jest to sernik czekoladowy z cynamonem. To kolejny wypiek dla wielbicieli cynamonu i serników :) Wzorowałam się na przepisie Dorotus, lecz troszeczkę go zmieniłam z tego powodu,że miałam akurat gotowy do wypieków twaróg czekoladowy. Sernik jest mokry, słodki, smaczny. Cynamon nadaje mu ciekawą nutę zapachową i smakową. Jak dla mnie i Ukochanego to ciacho jest super ! :)
Składniki na ciasto:
*10 dag masła
*20 dag ciasteczek digestive bez czekolady
*1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
*1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
*80 dag zmielonego twarogu (ja dałam gotowy do wypieków: 50dag białego i 30dag czekoladowego)
*20 dag cukru
*4 jajka
*2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasteczka połamać i zmiksować w blenderze. Połączyć z roztopionym i schłodzonym masłem. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Tak powstałą masą wyłożyć dno tortownicy (uprzednio wyłożonej folią aluminiową) i schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy twarogowej.
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek, na końcu dodać sok z cytryny. Masę twarogową wyłożyć na spód ciasteczkowy i wyrównać powierzchnię.
Piec około 1 godziny w temperaturze 150-160 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cynamonem :)
Smacznego :)