Sernik cynamonowy z jabłkami

Sernik cynamonowy z jabłkami

 

  • Wynik: 80
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 60minuty

Nowy Rok na słodko rozpoczynam sernikiem cynamonowym z jabłkami. Są to smaki, które łączą się nierozerwalnie i tutaj w serniku również pasują idealnie. Ja użyłam też  cukru kokosowego  co dodatkowo podnosi walory smakowe tego sernika i wpłynęło to również na kolor masy serowej, ale w  duecie z cynamonem raczej to nie przeszkadza.

Składniki

Instrukcje

Mąkę z masłem posiekać, dodać cukier, jajka i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeśli się nie klei można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią wyłożyć blaszkę o wymiarach 34/23 cm.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, wrzucić jabłka, dodać cukier, ew. sok z cytryny i przesmażyć. Na koniec dodać cynamon. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać śmietanę, jajka, cukier  i dokładnie zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożyć masę serową na kruche ciasto, wyrównać. Przełożyć prażone jabłka, zetrzeć zamrożone kruche ciasto.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 - 60 min. Po upieczeniu wystudzić ciasto oraz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Sernik cynamonowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów