Sernik cioteczki Marysi

Sernik cioteczki Marysi
Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik cioteczki Marysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 kostki margaryny PALMA
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 - 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju Kujawski
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • olejek cytrynowy
  • czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie

Margarynę posiekaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, cukier i zagnieć szybko ciasto (gdyby było bardzo sypkie dodaj mniej mąki lub 2 - 3 łyżki lodowato zimnej wody). Wstaw do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj masę serową. Ser przepuść przez maszynkę lub praskę, albo zmiksuj z mlekiem i olejem. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z masą serową. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Dno blaszki wylep cienko ciastem, wylej masę serową i piecz około godziny w 180 st. C. Po przestudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i udekorować owocami sezonowymi :-)


Historia przepisu z szuflady cioteczki Marysi:

"Ten przepis jest dla mnie Białym Krukiem. Ukrywam go przed całym światem w najniższej szufladzie komody. Tak wiem, że to tylko kartka papieru w kratkę z napisanym odręcznie przepisem na najzwyklejszy w świecie sernik - ale dla mnie jest on niezwykły. To przepis na ciasto, który dostałam od cioteczki Marysi, cudownej charyzmatycznej damy i mistrzyni domowych wypieków, która pieszczotliwie nazywała mnie Żabcią. Dzięki niemu zrobiłam swój pierwszy sernik, na wspomnienie którego, moje serce oraz dusza śpiewa. Po dziś dzień Sernik ten piekę za każdym razem, gdy pragnę przypomnieć sobie jak niesamowicie magicznym i apetycznym miejscem była kuchnia cioteczki Marysi,w której spełnione marzenia miały kształt i aromat pysznych ciast i ciasteczek."

Kategorie przepisów