Sernik chmurka
Sernik jest lekki jak chmurka o wspaniałej leciutkiej konsystencji. To za sprawą delikatnego sera. Użyłam ( i nie jest to product placement - po prostu ten ser jest świetny) twarogu naturalnego "Delikatny" President opakowanie 500 gram. Można wziąć gęsty jogurt naturalny. Mogę polecić produkty Zott. Sernik po przekrojeniu ma konsystencję pianki.
Tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.
Składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik 175 stopni C.
Składniki:
twaróg naturalny "Delikatny" President opakowanie 500 gram
5 jaj
6 niepełnych łyżek cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka cytrynowa otarta z 1/2 szt cytryny
wanilia mielona ok 1/2 łyzeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żółtka udzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec dosypując 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru pudru i ubić na kogel mogel. Dodać ser i miksować na małych obrotach krótko. Dodawać do mieszaniny po łyżce piany i wmieszać całość do skończenia. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tortownicę otulić folią aluminiową i wstawić w większe naczynie wlewając wodę do 1/3 wysokości. Piec w kąpieli wodnej ok. 40-40 minut w 175 stopniach C.
Udekorować sezonowymi owocami np. maliny, truskawki, morele, jagody, borówki, porzeczki kolorowe, mięta