Sernik chmurka


Tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.
Składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik 175 stopni C.
Składniki:
twaróg naturalny "Delikatny" President opakowanie 500 gram
5 jaj
6 niepełnych łyżek cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka cytrynowa otarta z 1/2 szt cytryny
wanilia mielona ok 1/2 łyzeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żółtka udzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec dosypując 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru pudru i ubić na kogel mogel. Dodać ser i miksować na małych obrotach krótko. Dodawać do mieszaniny po łyżce piany i wmieszać całość do skończenia. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tortownicę otulić folią aluminiową i wstawić w większe naczynie wlewając wodę do 1/3 wysokości. Piec w kąpieli wodnej ok. 40-40 minut w 175 stopniach C.


Udekorować sezonowymi owocami np. maliny, truskawki, morele, jagody, borówki, porzeczki kolorowe, mięta