Sernik chałwowy bez cukru
Sernik chałwowy bez cukru
spód:
- 100g czekolady 95%
- 35g tahini
- 35g erytrolu
- 35g amarantusa ekspandowanegomasa serowa:- 400g sera*
- 3 jajka
- 150g erytrolu
- 125g tahini
1) Stopić czekoladę, dodać tahini, erytrol i amarantus ekspandowany.
2) Wymieszać, przełożyć na spód formy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do zamrażalnika.
3) Zmiksować wszystkie składniki na masę serową, wylać na spód i piec w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę.
*u mnie mieszanka: Mój Ulubiony SDM Wieluń, serek homogenizowany bez tłuszczu i serek kremowy z jogurtem
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 335 kcal