Sernik Bounty
Sernik, którego powstanie zainspirował bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem - mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału. Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na spód sernika:
6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g
2 łyżki masła
1,5 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu lub cukru
35 g wiórków kokosowych
Składniki na masę serową:
500 g sera 3 x mielonego
200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki)
150 g ksylitolu lub cukru
80 g wiórków kokosowych
3 jajka
3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej
4 łyżki Malibu
Dodatkowo:
125 g śmietanki kokosowej lub kremówki
150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodowki
- ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy
- masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce
- w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij go z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady na kształt batonika Bounty
- sernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak prznajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!