Serniczki z rabarbarem

Serniczki z rabarbarem

Zdjęcie - Serniczki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon owocowy staram się wykorzystać w 100 %, dlatego rabarbar jest u mnie ostatnio częstym gościem. Jego kwaskowaty smak staram się łączyć z łagodniejszymi akcentami, waniliowe serniczki nadają się do tego doskonale!

Zdjęcie - Serniczki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkim plusów przygotowywania serników w małych foremkach jet szybkość ich pieczenia. Wystarczy 20-25 minut i deser upieczony! Żeby było jeszcze szybciej, jako bazę do ciast wykorzystałam ciasto francuskie.

Zdjęcie - Serniczki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serniczki z rabarbarem

Agata, 28 czerwca 2013

Zdjęcie - Serniczki z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Twaróg zmiksuj z jajkiem, śmietanką, cukrem, mąką i esencją waniliową na puszystą masę. Foremki wyklej ciastem francuskim, wlej do nich twarogową masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch bardzo lekko się zarumieni. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wstaw do lodówki.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj obrany i pokrojony w ok. 2 cm kawałki rabarbar. Dosłodź do smaku, gotuj na małym ogniu pod przykryciem kilka minut (możesz dodać odrobinę wody), aż rabarbar się rozpadnie i powstanie w miarę jednolity sos.

Serniczki podawaj schłodzone z porcją sosu i owocami (np. truskawkami) dla ozdoby.

Kategorie przepisów