Serniczki z rabarbarem
Sezon owocowy staram się wykorzystać w 100 %, dlatego rabarbar jest u mnie ostatnio częstym gościem. Jego kwaskowaty smak staram się łączyć z łagodniejszymi akcentami, waniliowe serniczki nadają się do tego doskonale!
Wielkim plusów przygotowywania serników w małych foremkach jet szybkość ich pieczenia. Wystarczy 20-25 minut i deser upieczony! Żeby było jeszcze szybciej, jako bazę do ciast wykorzystałam ciasto francuskie.
Serniczki z rabarbarem Składniki- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- twaróg mielony - 250 g
- śmietanka kremówka - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier puder - 3 łyżki
- jajko - 1 szt
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sos
- rabarbar - 2 duże laski
- cukier - do smaku
- masło - 1 łyżka
Twaróg zmiksuj z jajkiem, śmietanką, cukrem, mąką i esencją waniliową na puszystą masę. Foremki wyklej ciastem francuskim, wlej do nich twarogową masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch bardzo lekko się zarumieni. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj obrany i pokrojony w ok. 2 cm kawałki rabarbar. Dosłodź do smaku, gotuj na małym ogniu pod przykryciem kilka minut (możesz dodać odrobinę wody), aż rabarbar się rozpadnie i powstanie w miarę jednolity sos.
Serniczki podawaj schłodzone z porcją sosu i owocami (np. truskawkami) dla ozdoby.