Serduszka maślane
3 szklanki mąki krupczatki
2 żółtka
20 dag masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
polewa czekoladowa
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić kopczyk. Dołożyć posiekane masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Z wychłodzonego ciasta rozwałkować placki na grubość około 3/4 mm. Za pomocą foremki wycinać odpowiednie kształty. W moim przypadku były serduszka.
Układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190 st. przez około 12 minut.
Upieczone ciasteczka zanurzać w gorącej czekoladzie i układać na pergaminie. Gdy czekolada wystygnie można przełożyć do pudełeczka.
Wycinanie ciasteczek: