Serdelki w piwie
Lekkie i nieskomplikowane a jednocześnie smaczne śniadanie lub kolacja. Użyłam sprawdzonych serdelków dobrej jakości. Piwo w czasie duszenia wyparowuje i na patelni pozostaje tylko słodycz cebuli i papryki.
Składniki:
- 4 serdelki (grube typu parówka)
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- szklanka piwa
- sól, pieprz
- łyżka majeranku
Cebule obrać posiekać w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w cienkie paski. Na patelni rozgrzac tłuszcz, wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Serdelki obrać ze skóry, ponacinać w paski, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażać. Dodać paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać piwo. Dodać sól, pieprz do smaku i łyżkę majeranku. Dusić całość około 15 minut aż piwo wyparuje i sos nieco zgęstnieje. Przyprawić do smaku i podawać.
Smacznego:)