Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami

Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami

Przepis - Wydrukuj przepis

Oto przed Wami ser na gorąco zapiekany z bułeczkami czyli przepis, który naprawdę rozgrzewa! Comfort food otulający serce i brzuszek- bo nic nie robi tak dobrze w zimowy wieczór, jak gorący, roztopiony, ciągnący się ser… prawda?!

Zdjęcie - Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koncepcja dania jest bardzo prosta! Przygotowujemy ciasto drożdżowe, które następne uformowane na kształt małych bułeczek rozkładamy (w naczyniu do zapiekania- ja wykorzystałam żeliwną patelnię. Możecie użyć też „zwykłej” patelni, ważne jedynie by nie miała plastikowych elementów np. rączki) dookoła krążka sera dojrzewającego typu camembert.

Przepis - Wydrukuj przepis

Po mniej więcej 20 minutach w piekarniku cale danie stanie się zarumienione, bułeczki puszyste, a ser apetycznie się roztopi.

Gorący ser jemy od razu, wyjadając go kęsami ciepłej bułeczki. Jako dodatek polecam żurawiny lub borówki, które wspaniale łączą się z serem.

Moje danie ozdobiłam dodatkowo, by przypominało bożonarodzeniowy wieniec, połówkami pomidorków koktajlowych i gałązkami rozmarynu.

Zdjęcie - Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotowałam 8 małych bułeczek.

Przepis Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami

Składniki na ser na gorąco zapiekany z bułeczkami:

  • ser camembert - 1 krążek
  • bułeczki: -
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • woda - 0,5 szklanki
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • jajko - do posmarowania wierzchu
  • żurawina - do podania

Przygotowanie sera na gorąco zapiekanego z bułeczkami:

  1. Wszystkie składniki  na ciasto: mąkę, wodę, oliwę, drożdże, cukier i sól połącz na gładkie, elastyczne ciasto. Najwygodniej wyrobić je mikserem wyposażonym w hak.
  2. Miskę z ciastem przykryj folią/ ściereczką odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę.
  3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 8 małych porcji, z każdej z nich uformuj kulkę.
  4. Na środku naczynia do zapiekania, np.na patelni wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż krążek sera (możesz obciąć górną skórkę), dookoła ułóż bułeczki. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.
  5. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. Po tym czasie wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do zarumienienia bułeczek ok. 20 minut.
  7. Danie podawaj z żurawiną i jedz najlepiej od razu :)

Przepis na rozgrzewająca przekąskę: zapiekany ser camembert otoczony puszystymi bułeczkami drożdżowymi. Całość uzupełnia żurawina. Wspaniałe danie na zimową kolację!

Moje ebooki z przepisami :)

Kategorie przepisów