Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami
Przepis - Wydrukuj przepis
Oto przed Wami ser na gorąco zapiekany z bułeczkami czyli przepis, który naprawdę rozgrzewa! Comfort food otulający serce i brzuszek- bo nic nie robi tak dobrze w zimowy wieczór, jak gorący, roztopiony, ciągnący się ser… prawda?!
Koncepcja dania jest bardzo prosta! Przygotowujemy ciasto drożdżowe, które następne uformowane na kształt małych bułeczek rozkładamy (w naczyniu do zapiekania- ja wykorzystałam żeliwną patelnię. Możecie użyć też „zwykłej” patelni, ważne jedynie by nie miała plastikowych elementów np. rączki) dookoła krążka sera dojrzewającego typu camembert.
Przepis - Wydrukuj przepis
Po mniej więcej 20 minutach w piekarniku cale danie stanie się zarumienione, bułeczki puszyste, a ser apetycznie się roztopi.
Gorący ser jemy od razu, wyjadając go kęsami ciepłej bułeczki. Jako dodatek polecam żurawiny lub borówki, które wspaniale łączą się z serem.
Moje danie ozdobiłam dodatkowo, by przypominało bożonarodzeniowy wieniec, połówkami pomidorków koktajlowych i gałązkami rozmarynu.
Z podanych proporcji przygotowałam 8 małych bułeczek.
Przepis Ser na gorąco zapiekany z bułeczkami
Składniki na ser na gorąco zapiekany z bułeczkami:
- ser camembert - 1 krążek
- bułeczki: -
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- woda - 0,5 szklanki
- drożdże instant - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- oliwa - 2 łyżki
- jajko - do posmarowania wierzchu
- żurawina - do podania
Przygotowanie sera na gorąco zapiekanego z bułeczkami:
- Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, wodę, oliwę, drożdże, cukier i sól połącz na gładkie, elastyczne ciasto. Najwygodniej wyrobić je mikserem wyposażonym w hak.
- Miskę z ciastem przykryj folią/ ściereczką odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel na 8 małych porcji, z każdej z nich uformuj kulkę.
- Na środku naczynia do zapiekania, np.na patelni wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż krążek sera (możesz obciąć górną skórkę), dookoła ułóż bułeczki. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Po tym czasie wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do zarumienienia bułeczek ok. 20 minut.
- Danie podawaj z żurawiną i jedz najlepiej od razu :)
Przepis na rozgrzewająca przekąskę: zapiekany ser camembert otoczony puszystymi bułeczkami drożdżowymi. Całość uzupełnia żurawina. Wspaniałe danie na zimową kolację!
Moje ebooki z przepisami :)