Ser domowy z gotowanego mleka

 

2 l mleka

kubek kwaśnej śmietany

kubek jogurtu naturalnego

 

Mleko przegotować. Gdy ostygnie dodać śmietanę, jogurt i wymieszać. Odstawić do następnego dnia. Podgrzać na małym ogniu tak, żeby oddzieliła się serwatka od twarogu. Następnie twarożek wylać na płótno, zawiązać i powiesić nad naczyniem. Gdy ser dostatecznie ocieknie, wyjąć ze ściereczki.

Podczas ociekania serwatki, ściereczkę mocno okręcam i lekko przeciskam ser, żeby był w formie ubitej. Wtedy bardzo dobrze się kroi.  Ser można zostawić  na samym sitku  a będzie wtedy sprężysty i puszysty.

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 na łące można spotkać nie tylko zające:))))

 

 

 Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 pan rolnik był na tyle uprzejmy, że zaprosił nas do swojego gospodarstwa i mogłam do woli fotografować bydło. Zanim krowy podłączył do dojarek, pokazał w jaki sposób doi się ręcznie. Dla mojej Papryki była to niesamowita frajda:) ciągle mnie pyta kiedy pojedziemy do zoo :)))

 

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 a tak mniej więcej wygląda ser w ściereczce. Gdy dostatecznie ocieknie, sznurek przesuwam ku dołowi i mocno zakręcam

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 nieporadna kropla serwatki

 

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 po wyjęciu ze ściereczki

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 gotowy do zjedzenia

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ser domowy z gotowanego  mleka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy