Ser domowy z gotowanego mleka
2 l mleka
kubek kwaśnej śmietany
kubek jogurtu naturalnego
Mleko przegotować. Gdy ostygnie dodać śmietanę, jogurt i wymieszać. Odstawić do następnego dnia. Podgrzać na małym ogniu tak, żeby oddzieliła się serwatka od twarogu. Następnie twarożek wylać na płótno, zawiązać i powiesić nad naczyniem. Gdy ser dostatecznie ocieknie, wyjąć ze ściereczki.
Podczas ociekania serwatki, ściereczkę mocno okręcam i lekko przeciskam ser, żeby był w formie ubitej. Wtedy bardzo dobrze się kroi. Ser można zostawić na samym sitku a będzie wtedy sprężysty i puszysty.
na łące można spotkać nie tylko zające:))))
pan rolnik był na tyle uprzejmy, że zaprosił nas do swojego gospodarstwa i mogłam do woli fotografować bydło. Zanim krowy podłączył do dojarek, pokazał w jaki sposób doi się ręcznie. Dla mojej Papryki była to niesamowita frajda:) ciągle mnie pyta kiedy pojedziemy do zoo :)))
a tak mniej więcej wygląda ser w ściereczce. Gdy dostatecznie ocieknie, sznurek przesuwam ku dołowi i mocno zakręcam
nieporadna kropla serwatki
po wyjęciu ze ściereczki
gotowy do zjedzenia