Scones
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Scones to angielskie bułeczki czy raczej ciasteczka podawane na Wyspach Brytyjskich, zwykle do herbaty. Nigdy mnie jakoś za specjalnie nie pociągały chociaż widziałam je wiele razy. Kupowane w londyńskim sklepach jakoś mi nie przypadły do gustu i dopiero te z irlandzkiej ciastkarni były takie dobrem, że postanowiłam upiec je w domu. Przejrzałam różne przepis i na pierwszy raz zdecydowałam się nie szaleć z dodatkami. Roboty przy nich za wiele nie ma chociaż bardzo trudno się wycinają. Ciasto jest niezwykle miękkie, przyczepia się do foremki dlatego trzeba mieć pod ręką mąkę do podyspywania. Po upieczeniu ciasteczka są nadal mięciutkie, miałam zamiar posypać je cukrem pudrem ale były już wystaczająco słodkie. Można je jeść z masłem lub dżemem, ale bez niczego też są dobre.
Składniki- masło - 60 g
- mąka - 230 g
- proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- mleko - 80 ml
- jajko - 1
- suszona żurawina lub rodzynki - 1 mała garść
Masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszać z jajkiem dodać do ciasta. Wymieszać, dodać żurawinę lub rodzynki. Ciasto rozwałkować na obficie posypanym mąką blacie. Wycinać krążki, ja robiłam to szklanką. Wycięte ciastka układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanegodo 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 min. Podawać jeszcze ciepłe z masłem, dżemem lub miodem.
Smacznego:)