Scones
"Ooo....a co to za bułeczki...? .... Mmmm, smaczne ..." -powiedział Ukochany zjadając bułeczkę z dżemem :)
I właściwie nic już pisać nie trzeba !
Przepis na scones od Dorotus z blogu "Moje Wypieki".
Dodam jeszcze,ze scones robi się bardzo szybko, nie sądziłam, że aż tak szybko. Są przepyszne, pachnące, śliczne i można jeść je z dżemikiem lub masełkiem, jak kto woli :)
Składniki:
*40 dag mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*10 dag zimnego masła
*5 dag cukru
*10 dag rodzynek
*2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
Wykonanie:
Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów bułeczek.
Szybko wyrobić ciasto rękami. Jeżeli klei się za bardzo, dosypywać mąkę i wyrabiać. Następnie rozwałkować grubo na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu mlekiem z jajkiem.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.
Składniki są na około 12 scones, mnie wyszło 16 :)