Scones ze szpinakiem

Scones ze szpinakiem

Zdjęcie - Scones ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNie każdy wypiek musi łączyć się z długim oczekiwaniem na wyrośnięcie. Dobry przykładem mogą być angielskie bułeczki scones, tradycyjnie podawane na słodko do popołudniowej herbaty. Już jakiś czas temu obaliłam mit, że mogą być podawane jedynie na słodko, przygotowując je z twarogiem i ze szczypiorkiem. Dzisiaj przyszedł czas na szpinak.

Przygotowanie scones jest niezwykle proste. Ciasto nie wymaga właściwie wyrabiania, jedynie należy doprowadzić je do jednolitego stanu. Ciasta nie trzeba również wałkować, scones powinny być grube na ok. 2 centymetry. No i, co już podkreślałam, wkładamy je do piekarnika zaraz po ulepieniu.

Zdjęcie - Scones ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj gościłam w domu kilka osób i nie miałam pomysłu co im podać. Te szybkie scones naprawdę uratowały mi życie!

Scones ze szpinakiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 25 min.

Porcje: 10

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 70 g zimnego masła
  • 315 ml mleka

Instrukcja
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Pomieszaj ze sobą mąkę, proszek i sól.
  3. Poszatkuj szpinak i dodaj do mieszanki.
  4. Dodaj do mieszanki zimne masło i wymieszaj całość rękami, aby masło połączyło się z resztą składników.
  5. Dolej mleko i wymieszaj całość rękami.
  6. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i oprósz samo ciasto. Rozwałkuj na grubość 2 centymetrów.
  7. Z ciasta wytnij kółka za pomocą odwróconej szklanki.
  8. Ułóż kółka ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  9. Wsadź blachę do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją,
  10. Jedz gdy są jeszcze ciepłe.

3.1.09

Kategorie przepisów