„Scones” z borówkami
Scones to brytyjskie, maślane, puszyste ciasteczka zwieńczone warstewką chrupiącego cukru na wierzchu.
Idealne jedzone ot tak, na deser lub posmarowane masłem, podane z dobrym dżemem. To już rozpusta, ale za to jaka pyszna!
Na blogu znajdziecie także przepis na klasyczne „scones”, bez dodatków, w sezonie warto jednak pokusić się o dodanie do nich owoców- borówki to bardzo typowy dodatek do tego smakołyku.
Z przepisu uzyskacie ok. 14 porcji (o średnicy ok.8 cm każda).
Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 1/4 szklanki
- masło - 100 g, zimne
- jajko - 2 szt
- borówki - 1 szklanka
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- na wierzch
- mleko - 2 łyżki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę, zimne masło.
Palcami szybko rozetrzyj masło, aby wymieszane z mąką przypominało kruszonkę.
Następnie dodaj "mokre" składniki jajka, esencję waniliową i jogurt oraz borówki. Wymieszaj (niezbyt dług i dokładnie- ma powstać dość rzadkie, lekkie ciasto, widocznie grudkowate).
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszcz dłonią na placek o wysokości ok.3 cm. Ciasto pokrój np. na trójkąty lub wycinaj foremką (szklanką) kształt okręgów. Przełóż je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmaruj mlekiem i obsyp grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, do zarumienienia wierzchu.