Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)

Scones to zasadniczo pieczywo na podwieczorek. Podawane najczęściej lekko słodkie, z konfiturą i kleksem gęstej śmietany lub serka. Uwielbiam podawać je w takiej formie. Zdarza mi się jednak upiec je w wersji wytrawnej i tutaj pole do popisu jest szerokie. Dodatków bowiem może być mnóstwo – od chrupiącej kukurydzy, słonego bekonu, poprzez aromatyczny cheddar aż po słone oliwki i pyszne suszone pomidory.

Dzisiejszy przepis można potraktować jako bazę do smakowych eksperymentów ze scones, albo upiec je w takiej gołej wersji. Są one świetnym dodatkiem do klasycznych śniadaniowych dań takich jak prosta jajecznica na świeżym maśle lub po prostu – jako podstawa prostej kanapki. To taka moja wersja śniadaniowego pieczywa, bez którego nie może obejść się żaden weekendowy poranek.

Dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że scones są bardziej kruche i mają piękny złocisty kolor.

Zdjęcie - Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scones pszenno-kukurydziane

Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 25 mins

Wytrawne bułeczki na maślance - idealne pieczywo śniadaniowe bez drożdży.

Rodzaj Dania: Wypieki Kuchnia: Pieczywo Keyword: scones Ilość Porcji: 8 sztuk

Składniki

  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g mąki kukurydzianej żółtej)
  • 50 g zimnego masła
  • 125 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 ml mleka

Przygotowanie krok po kroku

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C,

  2. Obie mąki przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj sól i cukier.

  3. Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło i lekko wgnieć je do mąki.

  4. Jajka rozmąć w maślance. Dodaj do suchych składników. Krótko zagnieć ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zbyt długo wyrabiane scones będą zbite i twarde.

  5. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Uformuj okrąg, lekko spłaszcz dłonią i pokrój na 8 części. Możesz uformować okrągłe bułeczki, ale im mniej zagniata się ciasto to tym lepiej.

  6. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem.

  7. Piecz około 12-15 minut na złoty kolor.

  8. Przestudź.

 

Zdjęcie - Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów