Scones na maślance.
Scones to chyba najprostszy sposób na szybki podwieczorek, a nawet słodki posiłek dla dzieci i dorosłych lub dodatek to zup i sałatek. Świetnie smakują z domową konfiturą lub dżemem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe z rozpływającym się świeżym masełkiem. Wersji scones jest wiele. Bułeczki mogą być lekko słodkie, z dodatkiem owoców lub bakalii lub w wersji wytrawnej z warzywami lub świeżymi ziołami. Są pyszne!
Przygotowanie scones zajmuje zaledwie chwilę. Nie powinno się ich długo zagniatać, a tylko zamieszać składniki, a następnie szybko upiec w dość wysokiej temperaturze na złoty kolor. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymamy puszyste i lekkie bułeczki pachnące masłem, lekko kruche na zewnątrz i rozpływające się w ustach.
Wiele scones już upiekłam. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy nie ma się pomysłu na przekąskę dla dzieci, po przyjściu ze spaceru lub po prostu, w spokojny, leniwy weekend. Najbardziej lubię wersję z wykorzystaniem maślanki i tym właśnie przepisem dzielę się dzisiaj.
Składniki:(6-8 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski.
- Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami w mące.
- Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
- W drugiej misce rozmąć jajka, dodaj maślankę i wymieszaj.
- Dodaj do suchych składników delikatnie zarabiając ciasto łyżką. Wymieszaj dość delikatnie do połączenia się składników. Nie ubijaj zbyt energicznie, może to spowodować, że bułeczki będą twarde i zbite. Ciasto powinno być dość miękkie.
- Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek o grubości około 1,5-2cm.
- Ostrą foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka (lub inne kształty) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli nie masz pod ręką foremki, uformuj z ciasta koło o tej samej grubości i pokrój nożem na trójkąty.
- Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do chwili aż scones wyrosną i zaczną się rumienić.
- Podawaj lekko ciepłe z dżemem, świeżym masłem lub gęstą śmietaną.
Smacznego!