Schabowe cygara w młodej kapuście
Jest takie danie, którego nie znoszę przygotowywać i bronię się przed tym, jak przed ogniem. Wbrew przypuszczeniom nie jest to nic skomplikowanego, nic wymyślnego, a wręcz przeciwnie, to sztandarowa polska potrawa, która gości na naszych talerzach dość często, a są to „schabowe”. Nie wiem co w nich takiego jest, ale nie lubię ich robić, a że schab to jedna z najpopularniejszych części wieprzowiny, to staram się wymyślać coraz to inne potrawy, byle tylko nie robić kotletów. I tak powstały schabowe cygara na młodej kapuście – owinięte w szynkę parmeńską, z nutą świeżego koperku – proste, pomysłowe i smaczne! Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.
Składniki:
(4 porcje)
- 4 plastry świeżego schabu bez kości
- ok. 8 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
- pęczek świeżego koperku
- 40g masła klarowanego
- ok. 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula lub szalotka
- sól, pieprz
- 2-3 liście laurowe, 2,3 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie krok po kroku:
- Schab rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz lekko solą, pieprzem i z jednej strony obficie posiekanym koperkiem. Zroluj dość ściśle. Zawiń w szynkę parmeńską i ewentualnie zepnij szpilką, ale nie jest to niezbędne.
- Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko cygara schabowe z każdej strony. Przełóż na talerzyk.
- Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż aż zacznie mięknąć.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut pod przykryciem.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na niemal gotowej kapuście ułóż mięso polej wytrąconymi z niego sokami i zapiecz 15 minut w piekarniku.
- Podawaj od razu po przygotowaniu z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.
Smacznego!