Schab ze śliwką + film
Schab pieczony ze śliwkami to ponadczasowe danie, które z powodzeniem można serwować zarówno podczas uroczystych obiadów, jak i codziennych posiłków. Soczyste mięso, wzbogacone słodkością suszonych śliwek i aromatem starannie dobranych przypraw, tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Soczysty schab, słodkie śliwki i aromatyczne przyprawy tworzą niepowtarzalne połączenie, które zachwyca zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojony w cienkie plastry, schab ze śliwkami doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, tworząc pyszne kanapki. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, dzięki któremu przygotujesz to wyjątkowe danie w prosty i szybki sposób.
Film:
Składniki na schab ze śliwką:
4 porcje
- około 1-1,2 kg schabu bez kości
- 300 g suszonych śliwek bez pestek ( np. kalifornijskich )
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju
- czarny pieprz
- sól
Jak zrobić schab ze śliwką?
W misce umieszczamy majeranek, dodajemy słodką i ostrą paprykę, sól oraz czarny pieprz a także przeciśnięty przez praskę czosnek i olej, wszystko dokładnie razem łączymy.
Umyty i osuszony schab nacinamy nożem robiąc w nim głęboką kieszonkę na wylot. Następnie w mięso wciskamy ciasno śliwki, tyle ile się zmieści, po czym nacieramy mieszanką przypraw i oleju. Schab wkładamy do miski przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i wkładamy do rękawa do pieczenia, rękaw zapinamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 80-90 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.