Schab zapiekany z pieczarkami
Pomysł na pyszne danie, może nawet na obiad świąteczny? Schab zapiekany z pieczarkami, do niego surówka z kapusty pekińskiej i ziemniaczki. Wszystko przygotowane z olejem Kujawskim 3 ziarna.
Olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. A szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na schab zapiekany z pieczarkami:
- 8 kotletów ze schabu
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 kulki mozzarelli
- olej Kujawski 3 ziarna
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek
Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami?
Kotlety ze schabu delikatnie rozbijam i doprawiam przyprawami z obu stron.
Cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki siekam drobno.
Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna i wrzucam na olej pokrojone warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę oraz marchewkę. Warzywa doprawiam solą z pieprzem i smażę przez parę minut.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam rozbite kotlety schabowe, na każdą sztukę rozkładam po dwie łyżki farszu warzywnego z patelni. Kotlety wstawiam do piekarnika do nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piekę przez 15 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę i na każdym kotlecie układam po 2-3 plastry mozarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Po upieczeniu kotlety zostawiam jeszcze na 10 minut w środku. Schab zapiekany z pieczarkami podaję z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami. Polecam ten pyszny zestaw!
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 45
Stopień trudności: średnio trudny