Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami

Zdjęcie - Schab zapiekany z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na pyszne danie, może nawet na obiad świąteczny? Schab zapiekany z pieczarkami, do niego surówka z kapusty pekińskiej i ziemniaczki. Wszystko przygotowane z olejem Kujawskim 3 ziarna.

Olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. A szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na schab zapiekany z pieczarkami:

  • 8 kotletów ze schabu
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kulki mozzarelli 
  • olej Kujawski 3 ziarna
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek

Zdjęcie - Schab zapiekany z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami?

Kotlety ze schabu delikatnie rozbijam i doprawiam przyprawami z obu stron. 

Cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki siekam drobno.

Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna i wrzucam na olej pokrojone warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę oraz marchewkę. Warzywa doprawiam solą z pieprzem i smażę przez parę minut.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam rozbite kotlety schabowe, na każdą sztukę rozkładam po dwie łyżki farszu warzywnego z patelni. Kotlety wstawiam do piekarnika do nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piekę przez 15 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę i na każdym kotlecie układam po 2-3 plastry mozarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.

Po upieczeniu kotlety zostawiam jeszcze na 10 minut w środku. Schab zapiekany z pieczarkami podaję z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami. Polecam ten pyszny zestaw!

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 45
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów