Schab z wiśniami
Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków. Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad. Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* kotlety schabowe – 2 szt
* wiśnie bez pestek – 250 g
* cebula – 1 szt
* ocet balsamiczny – 1 łyżka
* miód – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
* olej – 4 łyżki
* ziele angielskie – 2 szt
* cynamon – 1 szczypta
* czosnek – 2 ząbki
* rozmaryn – 1 gałązka
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* chili – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.
Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.
Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.
Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.
Smażymy do miękkości i podajemy gorące z przygotowanym sosem.
Świetnym dodatkiem są np. pieczone ziemniaczki!
Smacznego!