Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Danie popisowe mojego męża. Czasami to on przyjmuje inicjatywę w kuchni . Z przepisem w ręku gotuje pół dnia. Nie wchodzę wtedy do kuchni, bo nie da się wejść :))) wszystkie garnczki, patelnie, miski, talerze, walają się na kuchennym blacie. MÓJ MĄŻ GOTUJE OBIAD! Zachowuje się jak słoń w składzie porcelany. Nic nie może znaleść, ciągle czegoś szuka, strąca łyżkę, miskę, przypala płytę ceramiczną. Ale muszę również pochwalić mojego kucharza. Jeśli weźmie się za gotowanie, to ma zaliczone na 6 z plusem. Mucha nie siada! Nawet pozmywa;)))

Schab w sosie własnym

1 kg schabu bez kości

3 cebule

sól,pieprz

papryka czerwona słodka

liść laurowy

3 suszone prawdziwki lub inne grzyby

olej

Schab umyć,pokroić w plastry, natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Schab z olejem wlać do gara, dodać suszone grzybki i zalać szklanką wody. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i dodać do mięsa. Dusić do miękkości.Doprawić przyprawami jeśli konieczne.

Kategorie przepisów