Schab w pomarańczach

Schab w pomarańczach
Zdjęcie - Schab w pomarańczach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w pomarańczach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w pomarańczach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 i 1/5 kg schabu bez kości
  • 5 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki margaryny Palma
  • sól, pieprz
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę.


Schab po umyciu i osuszeniu wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem, obkładamy margaryną Palma i cebulą. Dodajemy laskę cynamonu połamaną na 2-3 kawałki.


Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C i pieczemy 90 minut pod przykryciem.


Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już nie przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze.


Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty.

Gotowy sos przelewamy do sosjerki.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów