Schab po bałkańsku
Robiłam już kolejny raz.
Mięsko pyszne, mięciutkie, dużo warzyw - samo zdrowie ;)
Przepis Seniorki z forum CinCin.
Miało być z ryżem, ale zabrakło - podałam z kaszą mazurską - wyszło lepiej niż z ryżem.
Robiłam z podwójnej porcji.
Jest to danie błyskawiczne, nadające się na główne danie obiadowe, lecz również będące doskonałym daniem barowym na prywatki i inne okazje. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości
5 łyżek oleju
łyżka masła
3 cebule pokrojone na cienkie talarki
1 ząbek czosnku
25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
1 strąk czerwonej papryki
4 pomidory (ja biorę małą puszkę pomidorów pelati)
1 spory kiszony ogórek
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
sól, pieprz
ew. drobno posiekany szczypiorek
Schab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem.
W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.
Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.
Do schabu po bałkańsku, jeśli ma stanowić danie obiadowe, podamy ryż wypieczony na sypko. Gdy zaś ma pokrzepić zgromadzonych na prywatce gości, podamy oddzielnie chrupiącą bagietkę.