Schab gotowany
.
Przepis pochodzi z marcowego numeru Claudii.
1 kg schabu środkowego
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Mięso opłukać , osuszyć, natrzeć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
1 litr wody (wody powinno być tyle aby mięso było przykryte) zagotować z solą czosnkiem i listkami laurowymi.
Do gotującej się wody włożyć mięso. Gotować je 5 min. Zostawić w wodzie do ostygnięcia.
Wstawić na noc do lodówki, nie wyjmując z zalewy.
Następnego dnia mięso z zalewą zagotować. Gotować 3 minuty.
Znów odstawić na noc do lodówki, a następnego dnia ponownie zagotować.
Gotować 2 minuty.
Mięso osączyć.
Można podawać na zimno lub ciepło.
Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty.