Schab duszony w kiszonej kapuście
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 60 minut
Kiszona kapusta to doskonałe towarzystwo dla mięsa, zwłaszcza zimową porą. Dobrze przyprawiona odpowiednią ilością kminku i jałowca oddaje swój smak mięsu i świetnie go nawilża, co jest bardzo ważne zwłaszcza w przypadku często suchego schabu. Ale piekłam już w kapuście i udka i karkówkę i rybę, i za każdym razem wychodzi pyszny obiad.
Składniki
- schab - 700-800 dag
- kiszona kapusta - 300 g
- cebula - 1 szt.
- jałowiec - 6 ziarenek
- kminek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- olej
- liść laurowy - 2 szt.
Instrukcje
Na patelni rozgrzać połowę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać odsączoną i pokrojoną kapustę, sól, cukier, liście laurowe, kminek i jałowiec. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Schab natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na patelni z każdej strony. Przełożyć do naczynia tak aby mięso było przykryte kapustą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 min.
Smacznego:)