Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem

Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem

Nie ma w czerwcu nic lepszego niż młode ziemniaczki z masłem i dużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka.

Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła.

Tym razem przygotowałam jednaj wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło.

Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości świeżego szczypiorku sprawiły, że myślami przeniosłam się w ukochane góry!

Sałatka jest świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień!

Polecam!

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* młode ziemniaki – ok. 300 g

* oscypek – 3 szt

* cukinia – 1 szt

* rzodkiewka – 5 szt

* czosnek – 4 ząbki

* koper – 1 pęczek

* szczypiorek -1 pęczek

* masło

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone ziemniaki gotujemy na al’dente.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, wrzucamy ziemniaki, przesmażamy 5 minut, aż złapią ładny, rumiany kolor.

Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, przekrojoną na pół rzodkiewkę oraz pierwszą porcję kopru.

Na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.

Doprawiamy do smaku.

Oscypek kroimy w talarki, 30 sekund podgrzewamy na gorącej patelni, aż się roztopi.

Podajemy razem z warzywami i resztą kopru oraz świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów