Sałatka ziemniaczana ze smażonym oscypkiem
Nie ma w czerwcu nic lepszego niż młode ziemniaczki z masłem i dużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka.
Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła.
Tym razem przygotowałam jednaj wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło.
Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości świeżego szczypiorku sprawiły, że myślami przeniosłam się w ukochane góry!
Sałatka jest świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* młode ziemniaki – ok. 300 g
* oscypek – 3 szt
* cukinia – 1 szt
* rzodkiewka – 5 szt
* czosnek – 4 ząbki
* koper – 1 pęczek
* szczypiorek -1 pęczek
* masło
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone ziemniaki gotujemy na al’dente.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, wrzucamy ziemniaki, przesmażamy 5 minut, aż złapią ładny, rumiany kolor.
Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, przekrojoną na pół rzodkiewkę oraz pierwszą porcję kopru.
Na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.
Doprawiamy do smaku.
Oscypek kroimy w talarki, 30 sekund podgrzewamy na gorącej patelni, aż się roztopi.
Podajemy razem z warzywami i resztą kopru oraz świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!