Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z ziemniaków, tuńczyka i anchois
400 g ziemniaków
4 jaja
sporo kaparów, najchętniej solonych (opłukanych z tej soli)
puszka ekologicznego tuńczyka w oliwie
czerwona cebula
puszka anchois w oliwie
roszponka
liście szpinaku
groszek cukrowy
papryczka chilli
cytryna
cząber
sól, pieprz
Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, gotuję jajka.
Opłukane z soli kapary skrapiam sokiem z cytryny.
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe kroję na cząstki, wrzucam do miski, dodaję do nich kapary, sól, młotkowany pieprz, posiekaną cebulę, suszony cząber. Mieszam. Gdy ziemniaki całkiem ostygną dodaję do nich cząstki tuńczyka, posiekaną chilli, zieleninę, groszek i pokrojone jajka. Całość skrapiam oliwą, ew. dodaję jeszcze sok cytryny. Na wierzchu sałatki układam anchois.
400 g ziemniaków
4 jaja
sporo kaparów, najchętniej solonych (opłukanych z tej soli)
puszka ekologicznego tuńczyka w oliwie
czerwona cebula
puszka anchois w oliwie
roszponka
liście szpinaku
groszek cukrowy
papryczka chilli
cytryna
cząber
sól, pieprz
Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, gotuję jajka.
Opłukane z soli kapary skrapiam sokiem z cytryny.
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe kroję na cząstki, wrzucam do miski, dodaję do nich kapary, sól, młotkowany pieprz, posiekaną cebulę, suszony cząber. Mieszam. Gdy ziemniaki całkiem ostygną dodaję do nich cząstki tuńczyka, posiekaną chilli, zieleninę, groszek i pokrojone jajka. Całość skrapiam oliwą, ew. dodaję jeszcze sok cytryny. Na wierzchu sałatki układam anchois.