Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu
Ze względu na to, że wczoraj i dzisiaj mamy piękną pogodę, to spędzam dużo czasu na pracach w ogrodzie. Niestety w weekend zapowiadają deszcz, więc chcę zrobić ile tylko mogę… Ale oczywiście nie jest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem ;-) Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie :-) Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu :-)
Sałatka z soczewicy, brokułu i granatuSkładniki:
- 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 brokuł
- 1 owoc granatu
- pęczek rzodkiewki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa
Soczewicę dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Przelać zimną wodą i odcedzić.
Brokuł rozdzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować aż będzie miękki. Przelać zimną wodą i odcedzić.
Wydłubać owoce granatu (bardzo ułatwi Wam to zadanie jeśli obejrzycie ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=HGYpk395PUA)
Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki/półplaserki.
Natkę opłukać i posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem. Polać oliwą.
Smacznego :-)
Kategorie przepisów
- Sałatki
- Na letni obiad
- Kuchnia egzotyczna
- Dieta wegetariańska
- Warzywa
- Owoce
- Obiad
- Kolacja
- do 30 minut
- Tydzień z kuchnią arabską
- Karnawałowe szaleństwo kulinarne
- Tydzień z kuchnią żydowską
- Czas na piknik
- Lekki obiad
- Wiosenny obiad
- Samo zdrowie
- Zielono mi
- Eleganckie przyjęcie
- Soczewica
- Zimowy obiad
- Niezwykłe aromaty