Sałatka z pietruszką
Za oknem mróz jakiego chyba jeszcze tej zimy nie było, a ja jakoś zawsze na początku roku marze o letnich wakacjach. Myślę o moich ukochanych miejscach, które staram się odwiedzać kiedy jest już ciepło. Pewnie jeszcze nacieszę się zimą ale marzyć zawsze można...
Składniki na 1 miskę:
1/3 długiego ogórka zielonego
1/2 papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
ok. 1/2 szklanki natki pietruszki
ser feta 1/2 opakowania
1 szalotka krojona w plasterki
ok. 16 czarnych oliwek bez pestek
ok. 3 liści sałaty lodowej
15 ml octu z białego wina (łyżka)
15 ml oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ocet mieszamy z oliwą oraz pieprzem i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki.
Umytą pietruszkę obcinam do kubka nożycami kuchennymi, nie musi być bardzo dokładnie.
Później wsadzam nożyczki do kubka i chwilę kroję. To prosty sposób na porządek w kuchni, a sałatka nie wymaga bardzo drobnego i dokładnego szatkowania.
Szalotkę oraz fetę kroję w drobne plasterki, jajko w ćwiartki, paprykę w paski, ogórka według upodobania :-) Sałatę mieszam z pietruszką i oblewam wcześniej przygotowanym „sosem” –ja mieszam ją ręką tak żeby oliwa pokryła liście sałaty.
Na koniec układamy wszystkie składniki i zajadamy :-)
Składniki na 1 miskę:
1/3 długiego ogórka zielonego
1/2 papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
ok. 1/2 szklanki natki pietruszki
ser feta 1/2 opakowania
1 szalotka krojona w plasterki
ok. 16 czarnych oliwek bez pestek
ok. 3 liści sałaty lodowej
15 ml octu z białego wina (łyżka)
15 ml oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ocet mieszamy z oliwą oraz pieprzem i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki.
Umytą pietruszkę obcinam do kubka nożycami kuchennymi, nie musi być bardzo dokładnie.
Później wsadzam nożyczki do kubka i chwilę kroję. To prosty sposób na porządek w kuchni, a sałatka nie wymaga bardzo drobnego i dokładnego szatkowania.
Szalotkę oraz fetę kroję w drobne plasterki, jajko w ćwiartki, paprykę w paski, ogórka według upodobania :-) Sałatę mieszam z pietruszką i oblewam wcześniej przygotowanym „sosem” –ja mieszam ją ręką tak żeby oliwa pokryła liście sałaty.
Na koniec układamy wszystkie składniki i zajadamy :-)