Sałatka z ogórków i marchewki
Uwielbiamy robić przetwory na zimę – ta odrobina lata
zamknięta w słoiczku wspaniale smakuje gdy za oknem zimno, szaro i ponuro. Dziś
ponownie zachęcamy do przygotowania ogórków, tym razem z dodatkiem marchewki i
cebuli. Sałatka, którą robimy od lat z przepisu z zeszytu mamy.
Porcja: 12 słoików po 250 ml Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Sałatka ogórkowa z marchewką
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki, natomiast marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy w jednym naczyniu i dokładnie solimy po czym odstawiamy na około 3 godziny. Z octu, wody i cukru gotujemy zalewę , gdy cukier się rozpuści , dodajemy warzywa , ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy kilka minut po czym gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 5 minut, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do góry dnem.
Porcja: 12 słoików po 250 ml Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- ½ kg cebuli
- ½ kg marchewki
- 1 szkl octu spirytusowego 10%
- 1 szkl cukru
- 3 szkl wody
- 4 x ziele angielskie
- 4 x liść laurowy
- sól
Sałatka ogórkowa z marchewką
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki, natomiast marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy w jednym naczyniu i dokładnie solimy po czym odstawiamy na około 3 godziny. Z octu, wody i cukru gotujemy zalewę , gdy cukier się rozpuści , dodajemy warzywa , ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy kilka minut po czym gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 5 minut, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do góry dnem.