Sałatka z ogórków i marchewki

Uwielbiamy robić przetwory na zimę – ta odrobina lata zamknięta w słoiczku wspaniale smakuje gdy za oknem zimno, szaro i ponuro. Dziś ponownie zachęcamy do przygotowania ogórków, tym razem z dodatkiem marchewki i cebuli. Sałatka, którą robimy od lat z przepisu z zeszytu mamy.




Porcja: 12 słoików po 250 ml Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchewki
  • 1 szkl octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl cukru
  • 3 szkl wody
  • 4 x ziele angielskie
  • 4 x liść laurowy
  • sól

Zdjęcie - Sałatka z ogórków i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatka ogórkowa z marchewką

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki, natomiast marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy w jednym naczyniu i dokładnie solimy po czym odstawiamy na około 3 godziny. Z octu, wody i cukru gotujemy zalewę , gdy cukier się rozpuści , dodajemy warzywa , ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy kilka minut po czym gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 5 minut, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do góry dnem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy