Sałatka z nowalijek

Sałatka z nowalijek
Zdjęcie - Sałatka z nowalijek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z nowalijek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z nowalijek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z nowalijek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z nowalijek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • 500 gram pomidorów (można użyć koktajlowych)
  • 1 duży ogórek zielony
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • główka ulubionej sałaty lub opakowanie mieszanki sałat
  • kilka łyżek oleju Kujawski z czosnkiem
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pokroić je w podobnej wielkości kawałki i ułożyć na talerzu, posypując kawałkami sera. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, którym polewamy warzywa. Jeśli chcemy podać sałatkę gościom warto zadbać o ciekawy sposób podania np. w wydrążonym ogórku.


Sałatkę można urozmaicić dodając do sosu sok z pomarańczy lub łyżkę musztardy dobrej jakości. Ser można zamienić na inny produkt proteinowy np. na jajko ugotowane na twardo lub w koszulce.


Porada:

Mimo, że skórka ogórka jest jadalna o tej porze roku najlepiej dodać do sałatki to warzywo obrane przed pokrojeniem. Ponieważ wczesną wiosną nie ma dostępnych na rynku ogórków uprawianych w Polsce, a na tych sprowadzanych na skórce znajduje się bardzo dużo konserwantów mających zapobiec psuciu się warzyw w czasie transportu, lepiej je obrać.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów