Sałatka z morelami
Składniki
- 6-8 moreli
- 5 rzodkiewek
- 1 garść roszponki
- 1 garść sałaty rollo rosso
- 1 garść listków buraka baby
- 2 łyżki oleju Oliwier
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka miodu
- sok z ½ cytryny
- kilka kwiatów bratka
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Morele umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. Na patelni grillowej upraż sezam i zdejmij. Następnie rozgrzej niewielką ilość Oliwiera i ułóż morele, przekrojoną stroną w dół. Grilluj przez 1-2 minuty.
Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Sałatę umyj, osusz, większe liście porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Dodaj morele i rzodkiewkę.
Z miodu, Oliwiera , soku z cytryny, soli i pieprzu przygotuj dressing. Sałatkę polej dressingiem, posyp sezamem i udekoruj kwiatami.