Sałatka z młodej cukinii
Młode warzywa najlepsze są solo.
Jak najmniej przetworzenia, jak najmniej ingerencji.
Taka jest własnie ta sałatka.
Cukinię tniemy obieraczką do warzyw w cienkie plasterki.
Robimy dressing - mięta, pepperoncino i dobrej jakości oliwa.
Odrobina soli morskiej.
Tyle.
Ja lubię, bardzo :)
Sałatka cukiniowa.
/porcja dla dwóch osób/
1 cukinia, 1/2 świeżej pepperoncino /lub odrobina suszonej/, kilka listków mięty, posiekanych, sól morska, do smaku, 2 łyżki oliwy
kilka listków mięty, do dekoracji
Cukinię tniemy na wstążki - ja użyłam do tego zwyczajnej obieraczki do warzyw :) Przygotowujemy dressing. Bardzo drobno siekamy papryczkę i liście mięty, łączymy z oliwą. Najlepiej jest przygotować go ciut wcześniej, żeby się przegryzł.
Wstążki cukinii delikatnie solimy i polewamy dressingiem. (Uwaga! Najlepiej doprawić sałatkę dopiero tuż przed podaniem - posypana solą i polana sosem, szybko więdnie.)
Smacznego!!