Sałatka z młodej cukinii

Sałatka z młodej cukinii

Zdjęcie - Sałatka z młodej cukinii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Młode warzywa najlepsze są solo.
Jak najmniej przetworzenia, jak najmniej ingerencji.

Taka jest własnie ta sałatka.
Cukinię tniemy obieraczką do warzyw w cienkie plasterki.
Robimy dressing - mięta, pepperoncino i dobrej jakości oliwa.
Odrobina soli morskiej.
Tyle.

Ja lubię, bardzo :)


Sałatka cukiniowa.
/porcja dla dwóch osób/


1 cukinia, 1/2 świeżej pepperoncino /lub odrobina suszonej/, kilka listków mięty, posiekanych, sól morska, do smaku, 2 łyżki oliwy
kilka listków mięty, do dekoracji

Cukinię tniemy na wstążki - ja użyłam do tego zwyczajnej obieraczki do warzyw :) Przygotowujemy dressing. Bardzo drobno siekamy papryczkę i liście mięty, łączymy z oliwą. Najlepiej jest przygotować go ciut wcześniej, żeby się przegryzł.
Wstążki cukinii delikatnie solimy i polewamy dressingiem. (Uwaga! Najlepiej doprawić sałatkę dopiero tuż przed podaniem - posypana solą i polana sosem, szybko więdnie.)

Smacznego!!

Zdjęcie - Sałatka z młodej cukinii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów