Sałatka z gotowanymi warzywami
Szybka, prosta sałatka z warzywami, które zostały mi po gotowaniu bulionu. Jeśli kiedyś będziecie przygotowywać taki warzywny wywar i zostanie Wam marchewka, pietruszka i seler to zachęcam do jej zrobienia. Na przekąskę czy kolacje będzie w sam raz :)
Składniki:
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 0,5 ugotowanego dużego selera
- 1 nieduży por
- 0,5 puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- 0,5 dużego jabłka
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2-3 łyżki majonezu
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Por obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pokrojonych warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Dodać przyprawy, musztardę i majonez, wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka się "przegryzła", po tym czasie ewentualnie doprawić.