Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą

Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą
Zdjęcie - Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g piersi z indyka
  • 250 g ugotowanej cieciorki lub z puszki
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ długiego ogórka
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki cayenne
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy oregano, cayenne, czosnkiem, solą i pieprzem.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut ze wszystkich stron, aż przestanie być surowe w środku. Studzimy.


W misce umieszczamy cieciorkę i mięso.


Cebulę drobno siekamy. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Do miski dodajemy cebulę, paprykę, ogórek, ser. Pozostały olej łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. Dekorujemy listkami bazylii. Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów