Sałatka z buraków i ananasa
przepis:
2 małe buraki
2 krążki ananasa z puszki
kwaśne jabłko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka wytrawnego wina
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka ostrej musztardy
po 1/4 łyżeczki od kawy roztartego suszonego tymianku i estragonu
sól pieprz, szczypta cukru
Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
Rodzynki wymyć, zalać winem.
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić lub utrzeć w cienkie słupki.
Jabłko i plastry ananasa pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać, lekko schłodzić.