Sałatka Waldorf

Zdjęcie - Sałatka Waldorf - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 5

Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min

Ingredients

  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich

Sos

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól

Instructions

  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu

Przepisy z tych kategorii

Surówka z pasternaku i jabłka
1

Surówka z pasternaku i jabłka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zimowy koktajl z pasternakiem

Zimowy koktajl z pasternakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami