Sałatka Waldorf

Zdjęcie - Sałatka Waldorf - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 5

Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min

Ingredients

  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich

Sos

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól

Instructions

  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
1

Surówka z młodej kapusty, kala…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki mocy

Kulki mocy

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owocowe  trufle a'la rafaello

Owocowe trufle a'la rafaello

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe
6

Naleśniki amerykańskie z syrop…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pancakes z sosem waniliowym
1

Pancakes z sosem waniliowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
4

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cynamonki z karmelem

Cynamonki z karmelem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy