Sałatka Waldorf

Zdjęcie - Sałatka Waldorf - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 5

Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 35 min

Ingredients

  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich

Sos

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól

Instructions

  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu

Przepisy z tych kategorii

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z czarnej rzodkwi

Surówka z czarnej rzodkwi

napiecyku napiecyku
napiecyku

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Koktajl ananasowy z selerem

Koktajl ananasowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Amerykańska szarlotka - Apple pie
2

Amerykańska szarlotka - Apple…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)
1

Grillowane kanapki z serem (Gr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pumpkin pie - tarta dyniowa
1

Pumpkin pie - tarta dyniowa

food² food²
Food Square

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe
6

Naleśniki amerykańskie z syrop…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj