Sałatka "Waldorf"
Przeglądając książkę Kuchnia Wegetariańska Świata trafiłam na przepis na sałatkę "Waldorf" pochodzącą z Nowego Jorku. Bardzo lubię seler naciowy w sałatkach, a dodatek orzechów włoskich jeszcze bardziej mnie do niej zachęcił. W efekcie otrzymałam bardzo smaczną sałatkę, którą zaserwowałam na obiadek. Swoją sałatką dołączam do kulinarnej podróży Ireny i Andrzeja.
Składniki:
*1 surowe żółtko
*3 łyżki soku z cytryny
*1/8 l oleju
*3-4 łyżki śmietany
*sól
*czarny pieprz
*3 łodygi selera naciowego
*50g orzechów włoskich
*3 twarde kwaskowe jabłka
Wykonanie:
W wysokiej miseczce wymieszać żółtko z 1 łyżką soku z cytryny, a następnie stale mieszając dolewać bardzo cienkim strumyczkiem olej i mieszać tak długo, aż powstanie kremowy majonez. Na koniec domieszać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Seler umyć i w razie potrzeby obrać z twardych włókien. Liście zostawić do dekoracji, a łodygi pokroić na cienkie plasterki. Orzechy posiekać grubo.
Jabłka umyć, wytrzeć i ewentualnie obrać. Owoce wypestkować , pokroić w kostkę i natychmiast pokropić resztą soku cytrynowego.
Seler, orzechy, jabłka wymieszać z majonezem. Całość doprawić na ostro. Przed podaniem udekorować sałatkę liśćmi selera.
Smacznego:)