Sałatka szwabska

Sałatka szwabska

Zdjęcie - Sałatka szwabska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Sałatka szwabska to prosta sałatka z kuchni niemieckiej, do której prawie wszystkie składniki znajdują się w polskiej lodówce. Prawie bo potrzebna jest tu mortadela a znaleźć taką o dobrym składzie nie jest łatwo. Ja, na szczęście,  mam jedno miejsce gdzie mortadela smakuje jak ta z czasów dzieciństwa. Są dwie wersje tej sałatki, z ziemniakami i bez ale mortadela musi być.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki - 3 szt.
  • mortadela - 300 g
  • ogórki kiszone - 3 szt.
  • czerwona cebula - 1 szt.
  • szczypiorek - garść
  • majonez - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Instrukcje

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Ogórki i mortadelę w cienkie słupki a cebulę w plasterki. Wszystko przełożyć do miski, dodać składniki sosu, wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Sałatka szwabska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów