Sałatka szwabska
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Sałatka szwabska to prosta sałatka z kuchni niemieckiej, do której prawie wszystkie składniki znajdują się w polskiej lodówce. Prawie bo potrzebna jest tu mortadela a znaleźć taką o dobrym składzie nie jest łatwo. Ja, na szczęście, mam jedno miejsce gdzie mortadela smakuje jak ta z czasów dzieciństwa. Są dwie wersje tej sałatki, z ziemniakami i bez ale mortadela musi być.
Składniki
- ugotowane ziemniaki - 3 szt.
- mortadela - 300 g
- ogórki kiszone - 3 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- szczypiorek - garść
- majonez - 1 łyżka
- jogurt naturalny - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Ogórki i mortadelę w cienkie słupki a cebulę w plasterki. Wszystko przełożyć do miski, dodać składniki sosu, wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)