Sałatka szefowej
Na ten rok zaplanowałam sobie spędzać mniej czasu w kuchni. Wypróbowałam już różnych sposobów, których chwytają się osoby zajęte. Niestety fast foody nie tylko, że są niezdrowe, to i niesmaczne. Gotowe dania kupowane w sklepikach też średnio dobre. Ile razy można robić barszcz z kartonu, faszerować ciasto francuskie, czy podawać dzieciom paluszki Frosta z frytkami i kupną surówką? Codziennie na podorędziu mam więc gar dobrej zupy. Większość domowych, "oswojonych" przepisów na ekspress w kuchni też już powtórzyłam. Dziś ponownie zajrzałam do ekspresowej Nigelli i wybrałam sobie kilka dań. Na początek - sałatka.
Sałatka szefowej
1 główka sałaty lodowej
225 g szynki
1 puszka odsączonej kukurydzy
dojrzałe awokado
75 g startego ementalera
sos:
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki musztardy Develey
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka winnego octu
Liście sałaty szarpię na kawałiki. Wędlinę kroję w drobną kostkę. Awokado kroję na kawałki. Ser ścieram na tarce. Składniki sosu łączę ze sobą i dodaję do reszty. Mieszam.
* źródło: "Nigella ekspresowo" wyd. Filo