Sałatka szefowej

Sałatka szefowej

Na ten rok zaplanowałam sobie spędzać mniej czasu w kuchni. Wypróbowałam już różnych sposobów, których chwytają się osoby zajęte. Niestety fast foody nie tylko, że są niezdrowe, to i niesmaczne. Gotowe dania kupowane w sklepikach też średnio dobre. Ile razy można robić barszcz z kartonu, faszerować ciasto francuskie, czy podawać dzieciom paluszki Frosta z frytkami i kupną surówką? Codziennie na podorędziu mam więc gar dobrej zupy. Większość domowych, "oswojonych" przepisów na ekspress w kuchni też już powtórzyłam. Dziś ponownie zajrzałam do ekspresowej Nigelli i wybrałam sobie kilka dań. Na początek - sałatka.

Zdjęcie - Sałatka szefowej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka szefowej

1 główka sałaty lodowej

225 g szynki

1 puszka odsączonej kukurydzy

dojrzałe awokado

75 g startego ementalera

sos:

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki musztardy Develey

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka winnego octu

Liście sałaty szarpię na kawałiki. Wędlinę kroję w drobną kostkę. Awokado kroję na kawałki. Ser ścieram na tarce. Składniki sosu łączę ze sobą i dodaję do reszty. Mieszam.

* źródło: "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Kategorie przepisów