Sałatka ryżowa z warzywami
Prosta sałatka ryżowa z chrupiącą papryką czerwoną i zieloną, ogórkiem konserwowym, porem oraz jajkami. Sałatka ładnie prezentuje się na talerzu i moim zdaniem jest dosyć uniwersalna.
Ja tym razem przygotowałam do niej sos majonezowo-ketchupowy, ale myślę, że sos z TEGO przepisu również mógłby się fajnie sprawdzić.
- 1 szkl. ryżu
- 5 jajek
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 por
- 6 ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.
Pora kroimy w kostkę. Przelewamy na sicie wrzącą woda.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Składniki umieszczamy ze sobą w misce. Mieszamy z sosem powstałym z połączenia ketchupu i majonezu (lub przygotowanego tak jak w TYM przepisie). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.