Sałatka orkiszowa
Bogactwo witamin i smaku. Tak jednym zadaniem mogę określić tę sałatkę.
Składniki:
300g ziarna orkiszu
1 pęczek rzodkiewki
szczypiorek
3 łyżki listków bazylii
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów
150g sera feta
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie:
Ziarna orkiszu gotować w osolonej wodzie przez ok. 40 min. Odcedzić, zalać zimną wodą i znów odcedzić. Rzodkiewkę umyć i pokroić. Fetę pokroić w kostkę. Szczypior pociąć nożyczkami, liście bazylii porwać. Oliwki pokroić. Orkisz wymieszać z wszystkimi składnikami i przyprawić sosem.