Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Jest wiosna i mam ochotę na sałatki. :-)

Zdjęcie - Sałatka nicejska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka nicejska

4 jajka od kurek zielononóżek

100 g mrożonej fasoli szparagowej

200 g suszonych pomidorów i oliwa od nich

100 g zielonych oliwek

puszka dobrej jakości tuńczyka w sosie własnym

mała główka sałaty lodowej

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

małe grzanki

10 filecików anchois

mała garść świeżych listków bazylii

Jajka gotuję na twardo, po 3 minutach gotowania dodaję fasolkę. Po 10 minutach gotowania odcedzam i jajka płuczę pod zimną wodą, a fasolkę kładę obok.

Pomidory i oliwki kroję na drobniejsze kawałki i umieszczam je w miseczce, zalewam oliwą od pomidorów.

Sałatę myję, suszę, drę na kawałki i układam na półmisku. Na niej układam pomidory i oliwki wyjęte z oliwy.

Odsączam tuńczyka i układam na wierzchu, a następnie rozsypuję fasolkę.

Do oliwy od pomidorów dodaję oliwę z oliwek, sól, cukier, sok z cytryny. Mieszam i polewam sosem sałatkę.

Obrane jajka kroję w ósemki i układam na sałatce. Dodaję anchois, grzanki i liście bazylii.

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Kategorie przepisów