Sałatka COBB
Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej gastronomii zaraz obok hamburgera. Legenda głosi, że wykonał ją w 1930 roku niejaki Robert Cobb, z resztek jedzenia wyszukanych w lodówce. Doskonała na przyjęcia z grillem w ogrodzie. Przygotowanie dość szybkie, pomijając smażenie skwarek z boczku.
- 1 filet z kurczaka
- 300 g boczku wędzonego
- 1 awokado
- 4 jajka
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- kilka liści sałaty
- kilka liści rukoli
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka mieszanki gyros
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na średnim ogniu do uzyskania chrupiących skwarek. Odkładamy skwarki i ręcznikiem kuchennym odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Filet z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu boczku. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smażymy krótko, ok. 3 min. i odkładamy do odsączenia.
Jajka gotujemy na twardo. Sałatę oraz zioła płuczemy i odsączamy.
W misce sałatkowej kładziemy kolejno: liście sałaty, kurczaka, boczek, drobno posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, pokrojony ser, przecięte w pół pomidorki koktajlowe oraz cebulę pokrojoną w okręgi. Na górze kładziemy rukolę i kawałki sałaty.
Olej smakowy łączymy z octem balsamicznym, musztardą oraz solą i pieprzem. Po wymieszaniu polewamy sałatkę i odstawiamy na minimum godzinę, aby smaki mogły się "przegryźć".
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.